Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007

Κάθε αρχή και δύσκολη...

Ώρα 10:30. Σηκώνομαι από το κρεβάτι και ανοίγω την μπαλκονόπορτα. Άλλη μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα! Με εύθυμη διάθεση φτιάχνω πρωινό, αφού πρώτα έχω ανοίξει τον υπολογιστή. Όλα αυτά με μουσική υπόκρουση. Το ξυπνητήρι είναι συντονισμένο σε ραδιοφωνικό σταθμό για να ξυπνάω με μουσική.

Κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και πίνω μια γουλιά τσάι. Βλέπω τα mail μου. Δεν απαντάω σε κανένα. Τα πιο πολλά είναι spam. Διαβάζω μερικά blog και αφήνω και μερικά σχόλια. Θυμάμαι ότι το Οικονομικό έχει ανοίξει. Είμαι πρώτο έτος και δεν έχω πάει ακόμα σε μάθημα. Τα αποτελέσματα βγήκαν προς το τέλος Ιανουαρίου και δεν πρόλαβα ούτε εξεταστική να δώσω. Το τμήμα είναι ανοικτό δύο εβδομάδες τώρα και το πληροφορήθηκα μόλις πριν λίγες μέρες. Νόμιζα ότι θα είχε κατάληψη όπως όλες οι φυσιολογικές σχολές. Αλλά αυτοί είναι μελλοντικοί οικονομολόγοι και "υπολογίζουν" αλλιώς τα πράγματα.

Αποφασίζω να πάω για μάθημα. Καλό καιρό έχει, μπορώ να το συνδιάσω και με μια βόλτα στο κέντρο για καφέ. Βλέπω το πρόγραμμα και διαπιστώνω ότι έχω έξι ώρες μάθημα. Δύο το μεσημέρι στη μία η ώρα και τέσσερις το απόγευμα από τις πέντε. Κλείνω τον υπολογιστή, κάνω ένα μπάνιο και ετοιμάζομαι. Βγαίνω από το σπίτι και φοράω τα γυαλιά ηλίου. Μερικά σύννεφα μισοκρύβουν τον ήλιο, αλλά δεν πτοούμαι.

Παίρνω το μετρό και σταματάω στο Πανεπιστήμιο. Βγαίνοντας βλέπω πολύ κόσμο συγκεντρωμένο μπροστά στις κυλιόμενες. Δεν ανεβαίνει κανείς. Τι έχει γίνει; Περιμένουν κάτι; Ναι. Να σταματήσει η βροχή. Γκαντεμιά! Βγάζω διακριτικά τα μαύρα μου γυαλιά και τα κρύβω στην τσάντα μου. Περιμένω λίγο μαζί με τους άλλους. Μαζεύεται κι άλλος κόσμος. Λίγοι αποτολμούν την έξοδο. Ακόμα πιο λίγοι έχουν μαζί τους ομπρέλα. Ξεγελάστηκαν όλοι. Εγώ οργανώνω την δική μου έξοδο. Βγάζω πέντε ευρώ να τα έχω πρόχειρα και παίρνω φόρα. Δε μπορεί. Σίγουρα στην έξοδο θα έχουν μαζευτεί μαύροι με ομπρέλες. Δυστυχώς ανεβαίνωντας διαπιστώνω ότι αιφνιδιάστηκαν και οι μαύροι από τον καιρό. Κανείς δεν ήταν έτοιμος για τη βροχή. Τρέχω προς την Ακαδημίας προσπαθώντας να μη γλυστρίσω στις πλάκες - παγίδες του πεζόδρομου. Αγοράζω μια ομπρέλα από το πρώτο περίπτερο και συνεχίζω μέχρι τη νομική το δρόμο χωρίς να βρέχομαι πλέον. Εκεί διαπιστώνω ότι το μάθημα ακυρώθηκε. Θα γίνουν όμως τα απογευματινά. Πάλι καλά.Ευτυχώς βρίσκω εύκολα παρέα για καφέ και για φαγητό και περνάει ευχάριστα η ώρα μέχρι τις πέντε.

Πρώτο μάθημα που παρακολουθώ στη νέα μου σχολή, μαθηματικά. Καθόλου καλά για αρχή. Έχω να ασχοληθώ με μαθηματικά από τη δευτέρα λυκείου. Εννιά χρόνια! Ούτε η πρωτοβάθμια εξίσωση δε θυμάμαι πως είναι. Είναι κάτι εύκολο πάντως, αυτό το θυμάμαι. Αν μου την εξηγήσει κάποιος, αμέσως θα τη θυμηθώ. Εδώ όμως δεν κάνουν τέτοια. Παρακολουθώ έχοντας όλες μου τις αισθήσεις συγκεντρωμένες στο μάθημα. Σημειώνω τα πάντα. Ποτέ δε σημείωνα τίποτα. Άρα κατόρθωμα. Παράδοξο: Τα καταλαβαίνω όλα. Τον τρόπο, τη σειρά, τη λογική, όλα. Αλλά δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα. Ίσως και το βασικότερο. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Σε τι θα μου χρησιμεύσουν; Προφανώς και αυτά έχουν εξηγηθεί στα εισαγωγικά μαθήματα. Απλά εγώ αυτή τη στιγμή δε μπορώ να αντιληφθώ τη χρησιμότητα των εξισώσεων που μας δείχνει ένας συμπαθής, θα έλεγα, καθηγητής. Δεν τολμώ να έχω απορίες. Η ερώτηση του καθηγητή επαναλαμβάνεται συνεχώς: "Τι δεν καταλάβατε;" Τι να πω εγώ; Τίποτα; Πες τα όλα από την αρχή;

Τέλος πάντων. Θα το παλέψω. Κάθε αρχή και δύσκολη. Εγώ που το έπιασα από τη μέση να δω τι θα κάνω...

Τώρα που γράφω είναι 22:30. Έκλεισε ένα δωδεκάωρο από την ώρα που σηκώθηκα. Στην τηλεόραση παίζει το "Παρά Πέντε". Δε με νοιάζει που δεν το παρακολουθώ και ασχολούμαι με το μπλογκ μου... Πάλι επανάληψη έβαλαν οι μαλάκες!

18 σχόλια:

Ε.Α. είπε...

me poio stathmo ksypnas?
:-)
kalh ebdomada!!!

ci είπε...

Καλή αρχή - και με το καλύτερο μάθημα:))
Ως προς την χρησιμότητα κλπ σε παραπέμπω στο άλλο μου μπλογκ:Ρ

Σπιτόγατος είπε...

The Espressionist, λάμψη
:)

citronella, σίγουρα έχει χρησιμότητα. Τα μαθηματικά είναι παντού χρήσιμα. Εγώ ακόμα δε μπορώ να συνδέσω αυτά που μας έλεγε με κάτι...

Το άλλο το μπλογκ δεν το ήξερα...μπήκα και είναι καταπληκτικό! Δεν το είχα ψιλιαστεί! Εκεί βρίσκουν άλλη εφαρμογή τα μαθηματικά!

Kwlogria είπε...

Αγόρι μου, κάνε υπομονή και όλα καλά εύχομαι! Μη ρωτάς γιατί, δε θα βρεις απάντηση!! Μπες στο τσαρδί μου, έχω την παραγγελιά σου:)

Σπιτόγατος είπε...

Κωλόγρια, φοβάμαι ότι θα βρω απάντηση σύντομα... Η ιστορία απίστευτη! Μόλις τη διάβασα!
:)))

ci είπε...

Thanks! Χαίρομαι που σού άρεσε!
Βλέπω πάντως πως όντως ετοιμάζεσαι για μελέτη - γιατί μια φραπεδιά και ένα τάβλι μετά το διάβασμα επιβάλλονται;) Και το καινούριο σκηνικό που έχεις είναι ιδανικό!!
:)

Gogo είπε...

Ptixio b mirizomai i mou fainetai?
An nai , bravo pou asxolisai kiolas. Egw se antistoixi fasi eimai, alla min tin eidate!
;-)

patsiouri είπε...

Μπράβο παιδί μου, καλή πρόοδο, καλό πτυχίο, καλός στρατιώτης, καλός πολίτης, μ'ένα καλό κορίτσι, 2 παιδάκια κι εξοχικό στη Λούτσα, καινούρια αλουμίνια..κτλ!!

Συμπάθα με, ψήνομαι στον πυρετό!!

david santos είπε...

Hello!
Good work. Thank you
have a good week

ONOMATODOSIA είπε...

εγω θα πω,καλο πτυχιο.

ωραια η φοιτητικη ζωη.απολαυσε την...

patsiouri είπε...

Και μή διαβάζεις και πολύ γιατί θα καταντήσεις πιό καμμένος και από τον...βρίσκεται εδώ μέσα και τον ξέρουμε όλοι!!

snikolas είπε...

Να σου ευχηθώ καλή αρχή τότε! :)

MTdoggie είπε...

@γατουλη νομιζω ειμαστε στην ιδια σχολη!!!!!!!!!!!!!!!καλο????

Σπιτόγατος είπε...

citronella, το καινούριο σκηνικό είναι κομμένο από φωτογραφία που έχει πρώτο πλάνο καρέκλες παραλιακής καφετέριας!!! Είσαι μέσα λοιπόν!
:)

gogo, παρακολουθώ και μεταπτυχιακό σε άλλο πανεπιστήμιο παράλληλα...Είμαι πανεπιστήμων...;ΡΡΡΡ

monte cristo, έχω μαθηματικό μυαλό κι ας είχα μπλέξει με θεωρητικές επιστήμες...άλλωστε στην ουσία και η ιστορία μαθηματική σκέψη χρειάζεται...;)

patsiouri, περαστικά!!!
:):)

david santos, απλά ανεκδιήγητος!!!

onomatodosia, όπως βλέπεις προσπαθώ όσο μπορώ για να την παρατείνω...;)

patsiouri, αν εννοείς τον σάντο μην ντρέπεσαι να το πεις!

νικόλα, σε ευχαριστώ πολύ!
:)

mtdoggie, είσαι ο άνθρωπός μου!!! Θέλω σημειώσεις, βοήθεια στα μαθηματικά και να μου δείχνεις να αντιγράφω!!!
Ζητάω πολλά;;;
;ΡΡΡ

MTdoggie είπε...

ευχαριστως να σε βοηθησω αλλα απο τοτε που εδωσα μαθηματικα εγω εχει αλλαξει η υλη. μπορω να σου βρω ακρες για τωρινες σημειωσεις και για οποιαδηποτε βοηθεια με την σχολη.don't worry!

Σπιτόγατος είπε...

mtdoggie, έχω αρχίσει και συμπαθώ όλα τα σκυλάκια!!!
;):)

exitmusician είπε...

Καλή αρχή με τη σχολή και μεγιά το template!

Σπιτόγατος είπε...

exitmusician, ευχαριστώ! Καλή σου μέρα! :)