Κυριακή, Απριλίου 09, 2006

Γυναικεία Ψήφος

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Νέα Ημέρα" της 20ης Μαρτίου 1928:

"Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξη από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματική κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός.

Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνη ημέραν να ορίζωνται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον."

Αλήθεια, πόσες ελληνίδες ήταν "αδιάθετες" και "διατελούσαν εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν" την 7η Μαρτίου του 2004;

3 σχόλια:

vasvoe είπε...

εγώ π.χ.

για να καταλάβεις πόσο ανισσόροπη ήμουν, πήρα αεροπλάνο και ήρθα από ελβετία μόνο και μόνο για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα.

Σπιτόγατος είπε...

Τι να πω; Χαρά στο κουράγιο σου!
Εκτός κι αν πήρες πληρωμένα εισητήρια από κόμμα. Τότε άξιζε η εκδρομούλα!

Nikolas είπε...

Αλήθεια, πόσες ελληνίδες ήταν "αδιάθετες" και "διατελούσαν εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν" (την 7η Μαρτίου του 2004) όλα τα προηγούμενα χρόνια;