Παρασκευή, Απριλίου 21, 2006

Μεγάφωνα

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών επειδή πρέπει να υπάρχει σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών (αν και θα έπρεπε μάλλον να μετριαστούν κάπως...). Είναι μια παράδοση που καλώς ή κακώς υπάρχει.
Αυτό που δε μπορώ να ανεχτώ είναι τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί έξω από κάθε εκκλησία και παίζουν στη διαπασών την θεία λειτουργία. Πρόκειται πέρα για πέρα για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση της αρχής της ανεξιθρησκίας. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα μία καμπάνα να καλεί τους πιστούς για εκκλησιασμό και άλλο με το έτσι θέλω η λειτουργία να επιβάλεται φασιστικά στους απέξω. Μόνο στις μουσουλμανικές χώρες παρατηρείται από όσο γνωρίζω το φαινόμενο αυτό και στην Ελλάδα. Επίσης, παρατηρείται και στο Βατικανό, αλλά μόνο όταν βρίσκεται έξω ο Πάπας και λειτουργεί στην πλατεία του Αγ. Πέτρου. Εκεί ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες για να πάρει την ευλογία του Ποντίφικα.
Εδώ όμως; Ποιος ο λόγος να υπάρχει όλη αυτή η φασαρία έξω από τις εκκλησίες στις μεγάλες γιορτές; Αν θέλει ο πιστός να μπει μέσα και να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Δεν επιτρέπεται να εξαναγκάζεται ο όποιος περαστικός ή εργαζόμενος σε γραφείο ή κατάστημα ή επιχείρηση που γειτονεύει με εκκλησία να εκκλησιάζεται θέλει δε θέλει. Δεν είμαστε όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι σε αυτή τη χώρα, όσο κι αν αυτό στεναχωρεί κάποιους. Και πρέπει να γίνεται σεβαστή η πίστη όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι απαράδεκτο η επίσημη πολιτεία να επιτρέπει την βίαιη αυτή παραβίαση του ιδιωτικού χώρου των πολιτών από την εκκλησία. Την ίδια στιγμή μάλιστα που αν οποιοσδήποτε πολίτης έβγαζε ηχεία έξω από το σπίτι του και έβαζε την αγαπημένη του μουσική να παίζει στη διαπασών, θα είχε σίγουρα να κάνει με την αστυνομία. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν το έκανε...
Εγώ πάντως δεν τολμώ να κάνω κάτι ανάλογο, γιατί ούτε την κάλυψη του κράτους έχω, όπως η εκκλησία, ούτε μου αρέσει να ενοχλώ. Όπως δε μου αρέσει και να ενοχλούμαι.
Εσείς θα μπορούσατε να επιβάλλεται στον πλησίον σας τις μουσικές σας επιλογές;
Ή μήπως θα μπορούσατε να ανεχθείτε τις δικές του;
Αν όχι, τότε γιατί ανέχεστε την ηχορύπανση της εκκλησίας;

8 σχόλια:

Thrass είπε...

Εδώ στον Άγιο Ιωάννη δεν πρόσεξα μεγάφωνα (όσο ήμουν σπίτι), αλλά οι καμπάνες μου τσάκισαν τα νεύρα τόση ώρα που βαρούσαν...

Thrass είπε...

OK, σωστά, τώρα ακούω και τα μεγάφωνα...

Σπιτόγατος είπε...

Είδες; Είδες;
Τελικά δεν είμαι τρελός!

mamani είπε...

Νομίζω πως θα ήταν το πιο τρελό, το πιο απίθανο πράγμα στην Ελλάδα να δεις ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τον ηχητικό εξαναγκασμό στη Θεία Λειτουργία. 'Όμως οι θρησκευόμενοι δεν διστάζουν να διαδηλώσουν για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και καμιάς κυβέρνησης δεν θα της περνούσε από το μυαλό να στείλει τα ματ ενάντια στους θρησκόληπτους. Εκκλησία και κράτος: Το ΄να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο νίβονται μεταξύ τους.
Άντε, Χριστός Ανέστη.

Σπιτόγατος είπε...

"Λαός Ανέστη" πότε θα πούμε;

deadend mind είπε...

πολύ καλά τα λες!
Αυτό το Πάσχα κάθε φορά που πλησίαζα σε εκκλησία εκνευριζόμουν. Τη μια οι παπάδες αντί να συγκεντρωθούν στον επιτάφιο και να δείξουν έστω κάποια κατάνυξη χαζολογούσαν παίζοντας με τα κοντάρια των προσκόπων, την άλλη νόμιζα πώς βρέθηκα στο Κόσσοβο με τόσα βεγγαλικά και στρακαστρούκες (ένα θραύσμα χτύπησε τη μαμά μου στο λαιμό και μετά απ' αυτό φύγαμε τρέχοντας) (τρέχοντας σκυφτά βέβαια, όπως κάνουν στο πεδίο της μάχης στις ταινίες)
ουφ!
εντωμεταξύ μόλις αγοράσεις το κεράκι σου και το ανάψεις και το βάλεις ευλαβικά στο μανουάλι ή όπως αλλιώς το λένε αυτό το πράγμα, έρχεται στο καπάκι μια υπάλληλος της εκκλησίας και στο αρπάζει, το σβήνει και το φυλάει για να το ξαναλιώσει! ίσα που προλαβαίνει να γίνει μια φλογίτσα.. καταλαβαίνω την αναγκαιότητα του πράγματος, αλλά .. τέλος πάντων,όπως προείπα, ουφ!

Σπιτόγατος είπε...

Φαντάζομαι ότι έχεις υπόψιν σου ότι η εκκλησία είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση...
Τίποτα δεν γίνεται τυχαία!

Ανώνυμος είπε...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍