Παρασκευή, Απριλίου 21, 2006

Μεγάφωνα

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών επειδή πρέπει να υπάρχει σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών (αν και θα έπρεπε μάλλον να μετριαστούν κάπως...). Είναι μια παράδοση που καλώς ή κακώς υπάρχει.
Αυτό που δε μπορώ να ανεχτώ είναι τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί έξω από κάθε εκκλησία και παίζουν στη διαπασών την θεία λειτουργία. Πρόκειται πέρα για πέρα για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση της αρχής της ανεξιθρησκίας. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα μία καμπάνα να καλεί τους πιστούς για εκκλησιασμό και άλλο με το έτσι θέλω η λειτουργία να επιβάλεται φασιστικά στους απέξω. Μόνο στις μουσουλμανικές χώρες παρατηρείται από όσο γνωρίζω το φαινόμενο αυτό και στην Ελλάδα. Επίσης, παρατηρείται και στο Βατικανό, αλλά μόνο όταν βρίσκεται έξω ο Πάπας και λειτουργεί στην πλατεία του Αγ. Πέτρου. Εκεί ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες για να πάρει την ευλογία του Ποντίφικα.
Εδώ όμως; Ποιος ο λόγος να υπάρχει όλη αυτή η φασαρία έξω από τις εκκλησίες στις μεγάλες γιορτές; Αν θέλει ο πιστός να μπει μέσα και να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Δεν επιτρέπεται να εξαναγκάζεται ο όποιος περαστικός ή εργαζόμενος σε γραφείο ή κατάστημα ή επιχείρηση που γειτονεύει με εκκλησία να εκκλησιάζεται θέλει δε θέλει. Δεν είμαστε όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι σε αυτή τη χώρα, όσο κι αν αυτό στεναχωρεί κάποιους. Και πρέπει να γίνεται σεβαστή η πίστη όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι απαράδεκτο η επίσημη πολιτεία να επιτρέπει την βίαιη αυτή παραβίαση του ιδιωτικού χώρου των πολιτών από την εκκλησία. Την ίδια στιγμή μάλιστα που αν οποιοσδήποτε πολίτης έβγαζε ηχεία έξω από το σπίτι του και έβαζε την αγαπημένη του μουσική να παίζει στη διαπασών, θα είχε σίγουρα να κάνει με την αστυνομία. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν το έκανε...
Εγώ πάντως δεν τολμώ να κάνω κάτι ανάλογο, γιατί ούτε την κάλυψη του κράτους έχω, όπως η εκκλησία, ούτε μου αρέσει να ενοχλώ. Όπως δε μου αρέσει και να ενοχλούμαι.
Εσείς θα μπορούσατε να επιβάλλεται στον πλησίον σας τις μουσικές σας επιλογές;
Ή μήπως θα μπορούσατε να ανεχθείτε τις δικές του;
Αν όχι, τότε γιατί ανέχεστε την ηχορύπανση της εκκλησίας;

6 σχόλια:

Thrass είπε...

Εδώ στον Άγιο Ιωάννη δεν πρόσεξα μεγάφωνα (όσο ήμουν σπίτι), αλλά οι καμπάνες μου τσάκισαν τα νεύρα τόση ώρα που βαρούσαν...

Thrass είπε...

OK, σωστά, τώρα ακούω και τα μεγάφωνα...

Σπιτόγατος είπε...

Είδες; Είδες;
Τελικά δεν είμαι τρελός!

ma.beez είπε...

Νομίζω πως θα ήταν το πιο τρελό, το πιο απίθανο πράγμα στην Ελλάδα να δεις ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τον ηχητικό εξαναγκασμό στη Θεία Λειτουργία. 'Όμως οι θρησκευόμενοι δεν διστάζουν να διαδηλώσουν για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και καμιάς κυβέρνησης δεν θα της περνούσε από το μυαλό να στείλει τα ματ ενάντια στους θρησκόληπτους. Εκκλησία και κράτος: Το ΄να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο νίβονται μεταξύ τους.
Άντε, Χριστός Ανέστη.

Σπιτόγατος είπε...

"Λαός Ανέστη" πότε θα πούμε;

Σπιτόγατος είπε...

Φαντάζομαι ότι έχεις υπόψιν σου ότι η εκκλησία είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση...
Τίποτα δεν γίνεται τυχαία!